Je eigen website in 7 stappen

Je website is vaak het eerste contact met je doelgroep en potentiële klanten. Om de klant te laten zien wie je bent en wat je doet, is het belangrijk dat de website de juiste uitstraling heeft en daarnaast goed in gebruik is. Ook moet de website inhoudelijk goed zijn, want wat willen zij precies weten? Welke informatie hebben ze nodig? Dingen zoals wie je bent, waar je voor staat en wat jou visie is zijn van belang.

In deze zeven stappen kan jij je eigen website bouwen.

 

1. Wat is het doel van jouw website?

Bedenk voordat je begint met ontwerpen wat het doel is van je website. Wil je alleen informatie delen? Wat is de doelgroep? En hoe wil je de website indelen? Maak misschien eerst een schets. Op basis van een plan kan je vervolgens veel makkelijker een template kiezen of teksten gaan schrijven.

 

2. Domeinnaam registreren

Een onderdeel van het plan is natuurlijk ook het kiezen van een (vrije) domeinnaam en een webplatform. Wanneer je de domeinnaam geregistreerd hebt, kies dan een webplatform.

 

3. Webplatform kiezen

Met een webplatform krijg je je website online, zodat iedereen hem kan bezoeken. Er is keuze genoeg voor het maken van jouw website. Je hebt een zogenaamd CMS (Content Management System) nodig. Een CMS is een systeem achter de website, hiermee kan je de website aanpassen en beheren.

Wij raden WordPress aan. WordPress heeft veel mogelijkheden, en wordt ook het meeste gebruikt. WordPress biedt een eenvoudig CMS en met behulp van wat thema’s en plugins kan je snel een professionele website maken.  Welke je kiest, is helemaal afhankelijk van wat jij het fijnst vindt werken.

Voor een website met professionele uitstraling moet je wel betalen. Je kunt je pakket uitbreiden met bijvoorbeeld een extra serverruimte (als je bijvoorbeeld ook een webshop nodig hebt of veel video’s wilt plaatsen) en een helpdesk.

 

4. Website template kiezen   

Top! Nu kun je aan de slag met het maken van jouw website. Je huisstijl heeft kleurthema’s en lettertypen, dus is het een kwestie van zelf je website bouwen in de huisstijl, of een template kiezen die matcht met jouw huisstijl, zo gedaan!

Het kleurgebruik, de stijl van de foto’s, je logo en het lettertype is de huisstijl van de website. De huisstijl moet herkenbaar zijn en laten zien waar je voor staat. Zorg dat je huisstijl terugkomt in alles wat je doet.

 

5. Opmaak aanpassen

Bekijk een paar andere websites van concurrenten of van websites die je mooi vindt, dit kan helpen met de opmaak. Maak een lijstje, ga ze rustig af en doe wat inspiratie op.

 

6. De website vullen en testen

Nadat je je template hebt gekozen, kan je deze vullen met de teksten en afbeeldingen. Vergeet niet om de website uitgebreid te testen, voordat je jouw website publiceert. Tijdens het checken van je website, let bijvoorbeeld op de onderstaande punten:

  • Alle knoppen binnen de website werken goed.
  • De website geschikt is voor verschillende schermen: tablet, mobiel & desktop.
  • De website ook in verschillende zoekmachines goed werkt.

Los alle problemen op zodat de website perfect werkt!

 

7. Zorg dat je vindbaar bent op Google

Nu je website er goed uit ziet, is het tijd om bezoekers te trekken. Deze komen natuurlijk niet vanzelf, ze moeten doorverwezen worden. Dit kun je doen via Search Engine Optimization (SEO), oftewel zoekmachine optimalisatie.

Dit wil zeggen dat je in de teksten op je website zogenaamde ‘zoekwoorden’ gebruikt. Deze woorden zorgen ervoor dat je door zoekmachines als Google sneller gevonden wordt.Het kiezen van de juiste zoekwoorden is vaak moeilijker dan je denkt. Een voorbeeld:

Een bekend A-merk van witgoed heeft ooit bepaald dat hun apparatuur zo bijzonder is, dat je een vaatwasser van dat merk geen vaatwasser mag noemen, maar afwasautomaat. Mooi bedacht, maar op het woord afwasautomaat wordt in Nederland maar 2.400 keer per maand gezocht en op het woord vaatwasser 165.000 keer. Je kunt ook social media platformen gebruiken zoals Facebook en Instagram om meer bezoekers naar je site te halen.

Zorg er dus voor dat je doel duidelijk is voordat je begint aan je website, je je domeinnaam registreert, het juiste platform gebruikt, een mooie template kiest en dat je je website test voordat je hem publiceert.

Met deze stappen kan jij aan de slag met het bouwen van je eigen website. Als je graag je eigen website wilt bouwen of wilt leren hoe dit allemaal werkt, meld je dan aan bij het keuzedeel websites bouwen!

Meer weten over YoungBusiness?

Lees meer